سفارش تبلیغ
صبا ویژن

یبوست یا خشکی مزاج

یبوست چیست؟

یبوست حرکات مداوم مدفوع یا دفع مشکل مدفوع است که برای چندین هفته ادامه دارد حرکات روده کمتر از حد معمول است (کمتر از سه بار در هفته).

دفع مدفوع دشوار ، دردناک ، مدت زمان طولانی طول می کشد و احساس ناقص بودن می کند. مدفوع مانند گلوله است - کوچک ، خشک و سخت ،و اغلب به رنگ قهوه ای بسیار تیره است. شکم ممکن است متورم و ناراحت کننده باشد. اگر یبوست داشته باشد مدتی است که وجود دارد ، ممکن است خونریزی در هنگام مدفوع وجود داشته باشد. یبوست می تواند منجر به ایجاد توده ها (بواسیر) یا پارگی در مقعد (شکاف های مقعدی).

 

یبوست یا خشکی مزاج

 

چه عواملی باعث یبوست می شود؟

  • یبوست معمولاً هنگامی اتفاق می افتد که فضولات یا مدفوع به کندی از طریق دستگاه گوارش حرکت می کنند.
  • این امر به دلیل کمبود گرما و رطوبت باعث سفت و خشک شدن زباله ها می شود.
  • عوامل خطر شامل عادات غذایی نادرست است ، به ویژه در مواردی که فیبر کافی (ماده خام) ندارد در سبزیجات و میوه وجود دارد. و به اندازه کافی آب نمی نوشید.
  • کمبود ورزش ممکن است باعث یبوست شود
  • بدتر عادت های بد روده ، مانند نادیده گرفتن ندای طبیعت می تواند منجر به یبوست شود.
  • استفاده مکرر از داروهای خاص مانند برخی از داروهای مسکن ، آنتی اسیدها ، داروهای ضد آلرژی نیز می توانند منجر به یبوست شوند

 

توصیه‌های تغذیه‌ای برای کاهش یبوست:

روزانه10-8 لیوان مایعات مصرف کنید مثلاً هریک ساعت یکبار 1 لیوان آب بخورید. آلو یا آب آلوی گرم ملین است. سایر میوه‌های ملین شامل:انجیر،انگور، هندوانه، توت فرنگی، گلابی، زردآلو، زیتون، هلو، آب سیب، کیوی و … . به، سیب و موز نخورید. رژیم غذایی شما باید پرهیز باشد، برای این منظور نان و غلات سبوسدار و حبوبات و میوه و سبزی مصرف کنید. می‌توانید روزانه 1قاشق مرباخوری سبوس برنج همراه باآب بخورید .(رژیم پرفیبردربیمارانی که پوست آنها به علت اختلالات نورولوژیک می‌باشد نمی‌تواند موثر باشد) روزانه حداقل 5واحد میوه و سبزی تازه مصرف کنید. پسیلیوم (اسفرزه) یک ملین حجم دهنده مدفوع است که آب موجود در روده را جذب کرده و سبب افزایش حجم مدفوع و دفع آن می‌شود. باید همراه با مقادیر زیادی آب یا مایعات خورده شود (به ازای هر قاشق چایخوری 240سی سی یا1لیوان مایعات بخورید). روغن کرچک به دفع کمک می‌کند ولی استفاده آن در بلند مدت سبب کاهش جذب کلسیم و ویتامین‌های محلول در چربی مثل A,D،E,K می‌شود. سنا، دانه کتان، شنبلیله، ریواس برای یبوست توصیه می‌شود (سنا بیشتر از 2 بار در هفته توصیه نمی‌شود.) نعناع و چای بابونه سبب کاهش علایم یبوست می‌شود. چای زیاد پر رنگ نخورید. در مدتی که یبوست دارید ماست نخورید و به جای آن شیر بخورید. مرزه و دارچین استفاده نکنید. بیشتر غذاهایی که با نان سبوسدار خورده می‌شود مصرف کنید و کمتر برنج بخورید. از استرس و اضطراب خود بکاهید. حتماً فعالیت بدنی داشته باشید روزانه حداقل 30 دقیقه پیاده روی کنید. برقراری نظم برای دفع داشته باشید وبه محض احساس دفع اجابت مزاج انجام گیرد.

 

بهبود روال توالت خود

در یک زمان و مکان منظم نگه دارید و زمان زیادی برای استفاده از توالت به خود اختصاص دهید.

 

برای راحت تر کردن منجمد کردن ، سعی کنید هنگام رفتن به توالت پا را روی مدفوع کم قرار دهید. در صورت امکان زانوهای خود را بالاتر از باسن خود قرار دهید.

 

یک داروساز می تواند به یبوست کمک کند

اگر رژیم غذایی و تغییر در زندگی کمکی نمی کند با داروساز صحبت کنید.

 

آنها می توانند ملین مناسبی را پیشنهاد دهند. اینها داروهایی هستند که به شما کمک می کنند تا به طور منظم عمل کنید.

 

بیشتر ملین ها در عرض 3 روز کار می کنند. فقط باید برای مدت کوتاهی استفاده شوند.

 

آیا یبوست مزمن می تواند باعث اجابت مزاج شود؟

یبوست مزمن همچنین ممکن است باعث فشار بیش از حد افراد به منظور دفع مدفوع شود. درمان یبوست مزمن تا حدودی به علت اصلی بستگی دارد. با این حال ، در بعضی موارد ، هرگز علتی پیدا نمی شود.

 

درمان دارویی یبوست

پودر پسیلیوم ساده ترین و کم عاضه ترین داروی رفع یبوست است که به صورت فیبر عمل کرده و می تواند در دوره بارداری نیز استفاده شود.

 

دسته دوم داروهایی هستند که با خاصیت اسمزی باعث نشت آب به روده می شوند، مثل شربت منیزیم و لاکتولوز.

 

دسته سوم داروهای محرک روده مثل برگ سنا، بیزاکودیل و روغن کرچک است. این داروها بهتر است در خط آخر درمان یبوست مصرف شوند.